NATTO? CZYLI CO?
Nasze Natto to produkt otrzymywany z niemodyfikowanej genetycznie soi z plantacji ekologicznej, poddany naturalnemu procesowi fermentacji za pomocą bakterii Bacillus Subtilis Natto. W Japonii zajmuje on pierwsze miejsce wśród innych produktów poddawanych procesowi fermentacji. Można go także znaleźć na liście najzdrowszych produktów świata. Ze względu na swoje właściwości zdrowotne produkt cieszy się ogromnym zainteresowaniem nie tylko w krajach wschodnich ale również w Europie. To właśnie natto Japończycy zawdzięczają swoją długowieczność i zdrowy wygląd.
NATTO? A DLACZEGO?
Pod względem właściwości zdrowotnych natto bije na głowę inne produkty sojowe i plasuje się na szczycie żywności funkcjonalnej, poddanej fermentacji. Ten jeszcze mało w Polsce znany japoński produkt wspiera ogólne zdrowie organizmu. A wszystko to dzięki czterem różnym składnikom: witaminie K2mk7, enzymowi zwanemu nattokinazą, izoflawonom sojowym oraz bakteriom probiotycznym (Bacillus Subtilis Natto). Nattokinaza upłynnia krew jest bezpieczniejszym i silniejszym środkiem niż aspiryna a dodatkowo rozpuszcza skrzepy. Zmniejsza poziom cholesterolu, w wyniku czego obniża zbyt wysokie ciśnienie krwi, nie dopuszczając do związanych z tym poważnych chorób.
Sfermentowana BIO Soja – NATTO Świeże – K2MK7 – 5 szt x 110 g
Sfermentowana BIO Soja – NATTO Suszone – K2MK7 – 120 kapsułek 750mg
NATTO? JESZCZE COŚ?
Izoflawony sojowe zawarte w Natto wspaniale oczyszczają jelita z nagromadzonych w nich złogów, usuwa substancje toksyczne mogące powodować powstawanie komórek rakowych, przywraca normalną mikroflorę, poprawia przemianę materii, wspomaga odchudzanie. Ponadto pozwala uniknąć zatrucia organizmu, którego przyczyną jest zarówno palenie papierosów, jak i spożywanie alkoholu. Poprzez wspomaganie pracy układu krążenia natto zapobiega również miażdżycy. Naturalny fitoestrogen zawarty w sfermentowanej soi pomaga w złagodzeniu skutków menopauzy u kobiet. Natomiast mężczyzn chroni przed przerostem i nowotworami prostaty.
NATTO? A PONADTO?
Z pośród wielu właściwości zdrowotnych warto zwrócić uwagę na występowanie w natto witaminy K2 mk7, której jest w naszym produkcie aż około 1 970 mikrogramów w 100 g natto, utrzymuje się ona w organizmie przez 72 godziny a na niezmiennym poziomie przez 24 godziny.
Witamina K2 aktywuje białka regulujące:
• Osteokalcyny to białko GLA wytwarzane przez Osteoblasty(komórki tworzące kości). Aktywowana osteokalcyna powoduje przeniesienie w całości wapnia, który został dostarczony z pokarmem do kości, zapobiegając jego odkładaniu w naczyniach krwionośnych, czy tkankach miękkich. Działa ona również na receptory insuliny w komórkach, zwiększając ich wrażliwość w efekcie zapobiegając cukrzycy typu II.
• MGP (Matrix gla protein) – hamują zwapnienia, występuje w wielu tkankach organizmu (przyjmując witaminę K2 można nie tylko zapobiegać ale i przywrócić naczynia krwionośne do normalnego stanu). Przenosi wapń z chrząstek i ścian naczyń krwionośnych do tkanki kostnej, a tym samym zapobiega sztywnieniu i pękaniu naczyń krwionośnych.
• białko GAS6 (Growth arrest-specific 6) wydzielane jest przez komórki śródbłonka i leukocyty w odpowiedzi na uszkodzenie tkanek, pomaga w przeżyciu, rozmnażaniu, przenoszeniu i przyleganiu komórek, czyli gojeniu się ran.
Wszechstronne badania wskazują, że witamina K2 ma ona ogromne znaczenie we wspomaganiu leczenia chorób takich jak:
• osteoporoza
• miażdżyca i choroby serca
• cukrzyca
• stwardnienie rozsiane
• reumatoidalne zapalenie stawów
• choroba Alzheimera
• kamienie nerkowe
• nowotwory (w szczególności płuc, piersi, prostaty, wątroby i białaczki)
• starzenia się organizmu
• zębów
• żylaków
• zmarszczki
• testosteron i płodność mężczyzn
Warto wiedzieć!
NATTO – FERMENTOWANA SOJA, NATURALNY PRODUKT SPOŻYWCZY
Jest to produkt otrzymywany z soi niemodyfikowanej genetycznie pochodzącej z plantacji ekologicznej, poddawanej wielogodzinnemu gotowaniu i naturalnemu procesowi fermentacji za pomocą bakterii Bacillus Subtilis Natto.
Ten znany japoński produkt, wspomaga krążenie, utrzymuje prawidłowe ciśnienie krwi i wspiera ogólne zdrowie organizmu. A wszystko to dzięki między innymi witaminie K2mk7, izoflawonom sojowym oraz enzymowi zwanemu nattokinazą. Wiele wskazuje na to, że enzym ten stanowić będzie przełomowe i najbardziej obiecujące odkrycie w dziedzinie zapobiegania i leczenia chorób układu krążenia.
W 100g NATTO ZNAJDUJE SIĘ:
-
- Białko 15,0 g
- Węglowodany 15,2 g
- Błonnik 7,97 g
- Wapń 90 mg
- Fosfor 349 mg
- Żelazo 2,2mg
- Sód 1,1 mg
- Potas 685 mg
- Witamina K2 MK7 1 970 μg
- Witamina B1 0,012mg
- Witamina B5 3,847 mg
- Witamina B6 0,092 mg
- Witamina B9 0,223 mg
- Witamina E 0,9 mg
- Cholina 130mg
Została odkryta w roku 1980 przez doktora Hiroyuki Sumi. Podczas prowadzonych przez siebie badań wypróbował on 173 różne produkty żywnościowe pod kątem ich zdolności wspierania prawidłowego funkcjonowania układu krążenia i nattokinaza dała znacznie lepsze rezultaty niż jakikolwiek wcześniej badany składnik. Od tamtego czasu wykonano nad nią dodatkowe badania, włączając w to 17 opublikowanych wyników tychże badań w Japonii i w USA. Rezultaty badań były, skromnie mówiąc, bardzo ekscytujące. Enzym nattokinaza wykazuje bezpieczniejsze i silniejsze działanie niż aspiryna (a dodatkowo rozpuszcza skrzepy). Ponadto wspiera prawidłowe krążenie krwi oraz jej prawidłową lepkość i gęstość, pomaga utrzymać prawidłowy mechanizm krzepnięcia krwi, pomaga utrzymać ciśnienie krwi na normalnym poziomie.
Natto zawiera probiotyki, czyli tzw. dobre bakterie, od których zależne jest prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Jest bogatym źródłem białka, izoflawonów i błonnika. Pomaga w wypróżnianiu się, skutecznie usuwa zgromadzone złogi jelitowe (redukcja zaparć), co wpływa na znaczne obniżenie wagi ciała i poprawę przemiany materii oraz odtruwa organizm. Proteiny produkowane przez Bacillus Subtilis Natto w naturalny i całkowicie bezpieczny sposób przyczyniają się do obniżenia wysokiego ciśnienia krwi oraz obniżenia poziomu cukru we krwi.
Z pośród wielu właściwości zdrowotnych natto warto zwrócić uwagę na występowanie witaminy K2, (K2 MK4 utrzymuję się ona w organizmie przez parę godzin i trzeba jej 45mg). Witaminy K2 MK7, jest w natto aż około 1000 mikrogramów w 100g (utrzymuję się ona w organizmie przez całą dobę, mierzalny poziom jest wykrywalny nawet po 72 godzinach od spożyci).
WITAMINA K2 MA OGROMNE ZNACZENIE WE WSPOMAGANIU LECZENIA CHORÓB TAKICH JAK:
- osteoporoza
- miażdżyca i choroby serca
- cukrzyca
- stwardnienie rozsiane
- reumatoidalne zapalenie stawów
- choroba Alzheimera
- kamienie nerkowe
- nowotwory (w szczególności płuc, piersi, prostaty, wątroby i białaczki)
- starzenia się organizmu
- zębów
- żylaków
- zmarszczki
- testosteron i płodność mężczyzn
JAK JEŚĆ NATTO
Można spożywać najzdrowsze produkty ale niewiele z tego zostanie wchłonięte przez organizm, dlatego należy zwrócić uwagę na parę istotnych elementów. Mianowicie na
– zakwaszanie żołądka (nie mylić z zakwaszaniem organizmu!).
– właściwe nawodnienie
Najlepiej na 10-15 minut przed każdym posiłkiem wypić 1/3 szklanki wody z 1 łyżeczką do 2 łyżek octu jabłkowego. Zakwasić żołądek można również witaminą C, może to być: acerola, czarna porzeczka, żurawina lub tabletka C 1000 (zalecana dawka dzienna witaminy C to około 4g-6g jeśli przedawkujemy to wywołamy niegroźne rozwolnienie). Jeśli odczuwamy ból żołądka lub pewien dyskomfort to znaczy, że mamy problem ze śluzówką żołądka i sugerowałby porozmawiać z lekarzem rodzinnym.
Jedząc natto należy dużo pić, jednakże nie do posiłku aby nie rozcieńczać kwasu żołądkowego na jedną godzinę przed i około jedną, dwie godziny po posiłku. Najlepsza jest woda mineralizowana, płyny izotoniczne lub zwykła woda ze szczyptą soli himalajskiej, celtyckiej lub kłodawskiej z witaminą C, można dodać odrobiną glukozy. Witamina K2 jest dobrze wchłaniana z tłuszczem dlatego dobrym dodatkiem będzie jedno lub dwa jajka kurze na miękko (żółtko powinno być płynne – nie niszczymy lecytyny)
100g JAJA ZAWIERA:
Zawartość witamin i minerałów | Udział aminokwasów (mg) |
Witamina A 487 I.U.
Witamina D 35 I.U. Witamina E 1 mg Witamina K 0,3 µg Witamina B1 0,1 mg Witamina B2 0,5 mg Witamina B3 (PP) 0,1 mg Witamina B6 0,1 mg Kwas foliowy 47 µg Witamina B12 1,3 µg Kwas pantotenowy 1,4 mg Wapń 53 mg Żelazo 1,8 mg Magnez 12 mg Fosfor 191 mg Potas 134 mg Sód 140 mg Cynk 1,1 mg Miedź 0,1 mg Selen 31,7 µg |
Tryptofan 83,5
Treonina 278 Izoleucyna 336 Leucyna 544 Lizyna 457 Metionina 190 Cysteina 136 Fenyloalanina 341 Tyrozyna 250 Walina 430 Arginina 411 Histydyna 155 Alanina 368 Kwas asparaginowy 665 Kwas glutamionowy 838 Glicyna 216 Prolina 257 Seryna 486
|
Nie przejmować się cholesterolem – lecytyna znacząco obniża poziom cholesterolu LDL i triglicerydów, podwyższając jednocześnie poziom HDL.
Jeśli suplementujemy sie witaminą D należy pamiętać o suplementacji magnezem aby zachować proporcje wapń-magnez oraz zwiększyć zalecaną dawkę witaminy K2mk7 z 100 µg do 200 µg.
Dlatego najlepiej zrobić badanie i określić poziom witaminy D3 oraz magnezu.
Można zastosować np. suplementację magnezu za pomocą moczenia nóg w 10% – 20% roztworze chlorku magnezu sześciowodnego (MgCl2*6H2O). Stosujemy tylko gatunek CZDA (Czysty Do Analizy). Dawka: 10% roztwór: 100g chlorku magnezu na 1l wody.(20% roztwór: 200g chlorku magnezu na litr wody).
PRZECHOWYWANIE NATTO
Pojemnik z Natto należy przechowywać w lodówce w temperaturze 5-7 °C. Należy wyjmować Natto czystą łyżeczka najlepiej wyparzoną.
Ponieważ są to żywe bakterie powodują one ciągłe dojrzewanie natto, w efekcie zmienia się smak i aromat na bardziej intensywny. Dlatego zalecamy spożycie w ciągu 2 tygodni (najpóźniej 3). Dzienna zalecana profilaktyczna porcja to ok 10g, jedna pełna mała łyżeczka (197 μg K2 mk7 ), w przypadku suplementacji witaminą D należy co najemnie podwoić tą dawkę.
Jest to produkt, który doskonale się mrozi nie tracąc swoich wartości, dlatego zalecamy świeżo kupione dodatkowe opakowania zamrozić i wyjąć dzień wcześniej przed spożyciem.
0 komentarzy